Blog

Miért nem megfelelő a kutyák és macskák számára a táppal való etetése és a vegán táplálás?
2019.07.01 11:30

Miért nem megfelelő a kutyák és a macskák táppal való etetése és a vegán étrend?

 

A KUTYA ÉS A MACSKA SZINTE KIZÁRÓLAG A HÚSALAPÚ ÉTREND MEGEMÉSZTÉSÉRE VAN TERVEZVE.

Számos lényeges anatómiai jelleg különbözteti meg a macskákat és a kutyákat a mindenevő és a növényevő állatoktól, mialatt egyértelműen a ragadozók rendjébe tartoznak: a húsalapú étrend feldolgozására alakultak ki az evolúció folyamán.

A tudomány egyértelmű álláspontja, hogy a kutya egy háziasított farkas.

Felmerül a kérdés; milyen típusú étrend felel meg a ragadozók anatómiai felépítésének, és melyik alkalmatlan erre?

Mivel a kutya belső fiziológiai tulajdonságai nem különböznek a farkasétól, ezért a tápanyagszükséglete is ugyanaz, mint a vadon élő ragadozó farkasoké: döntően fehérjék és zsírok.

Az összes modern kutyafajtának nincs lehetősége az ősökéhez hasonlóan táplálkozni, de lényeges szempont, hogy biztosítsuk számukra a kiváló egészségi állapotot.

Kedvenceinket a természet ragadozónak alkotta meg, és annak ellenére, hogy a legtöbb fajta már csak kis mértékben hasonlít a vadon élő unokatestvérre, a farkasra, a belső szervrendszerek nem változtak az évezredek során.
 

A kutya ragadozó és nem mindenevő. A kutya alkalmazkodó képessége kiváló, és eltengeti az életét a mindenevő állatoknak megfelelő étrenden is, de ez nem jelenti azt, hogy a növényi táplálékban dús étrend a legjobb számára.

A kutyák és a macskák rövid és savas emésztőrendszere az állati eredetű húsokat és zsírokat tudja a leghatékonyabban feldolgozni és hasznosítani.

Számos modern kutyafajta, nem képes ugyanazt a táplálékot megenni, mint a vadon élő ősök, de ugyanolyan tápanyag-összetételű étrendre van szükségük a kiváló egészségügyi kondíció eléréséhez.

A biológiai szükségleteknek megfelelő eledel kifejlesztése során, figyelembe kell venni a kutyák és a macskák emésztőrendszerének tulajdonságait.

Habár a fenti tények a tudományos közösségen belül jól ismertek és elfogadottak, a hagyományos állateledeleket gyártók termékeiből az következik, hogy a kutya és a macska emésztőrendszere hasonló az emberéhez – ez elég nyomos érv a szemestakarmányok használata mellett.

A gabonák gyakori használata az iparágban felveti bennünk a következő kérdést:

Ha a kutya és a macska ragadozó, és szinte kizárólag a húslapú étrend feldolgozására alkalmas a szervezete, akkor miért tartalmaznak a hagyományos kisállateledelek bőségesen szemestakarmányokat és szénhidrátokat?

Könnyebben megérthetjük az iparágat, ha tisztázzuk, hogy mi volt a legtöbb gyártó célja a termékfejlesztés során; a kényelmi és gazdaságossági szempontok voltak a döntőek, és nem a valódi tápanyagszükségletnek megfelelő eledel.

A kutyákat és a macskákat számos allergiafajta és krónikus betegség kínozza manapság

A vásárlók egyre tudatosabbak, és gondosabban tanulmányozzák az összetevők listáját, de sajnos a legtöbben nincsenek tisztában az alapvető termékjellemzőkkel, amelyek valóban meghatározzák az eledel minőségét A gabonákról köztudott, hogy egészségesek az emberek számára, továbbá a száraztápok döntő többsége tartalmaz szemestakarmányokat – ez a két fontos tényező, amiért a gazdik azt gondolják, hogy a gabonáknak helye van a kutyák és a macskák étrendjében.

De ha rákérdezünk arra, hogy valóban szüksége van e kedvenceinknek gabonákra, illetve szénhidrátokra, a legtöbb vásárló egyértelmű választ ad; a szemestakarmányok nem részei a macska-és kutyafélék természetes étrendjének.

A változatos marketingfejlesztések ellenére – a prémium és szuperprémium kategóriák megalkotásától az állatorvosi tápokon keresztül a holisztikus termékekig – a szárazeledelek nem változtak lényegesen az elmúlt negyven évben; ugyanazok a cégek, ugyanolyan alacsony fehérje-és magas szénhidráttartalmú tápokat gyártanak nagy mennyiségű gabonából. És ez különösen igaz az ún. gyógytápok esetében is!

Az iparág története jól mutatja, hogy a gyártók a termékeiket valójában a vásárlók részére fejlesztik ki; elsődleges a kényelem és a gazdik elvárásainak való megfelelés, és másodlagos a kutyák és macskák valódi tápanyagszükséglete.

Nos akkor miért is nem jók a tápok és a vegán etetési mód?

A „biológiai szükségleteknek megfelelő étrend” koncepcióját nagyon könnyű megérteni, de elégé nehéz megvalósítani egy szárazeledel esetében a gyártástechnológiai korlátok miatt, illetve vegán étrendnél teljesen kivitelezhetetlen (hiszen a fő anyagforrás a hús nem szerepel az étrendben).

A kutyák és a macskák szükségleteit kielégítő biológiai étrendnek nagy mennyiségű és változatos forrásból származó friss húsokat, azaz sok fehérjét, mérsékelt mennyiségben zsírokat és kevés szénhidrátot, valamint növényi rostot kell tartalmaznia.

Az egyértelmű, hogy a gabonákban gazdag, illetve magas szénhidráttartalmú valamint csak növényitartalmú étrend NEM felel meg a kedvenceink biológiai szükségleteinek.

A döntően friss állati eredetű alapanyagokból készült, biológiai szükségleteknek megfelelő eledel biztosítja a szervezet számára szükséges fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat, vitaminokat és ásványi anyagokat.

És akkor ismét elérkeztünk a nyers etetéshez.

A B.A.R.F etetési módszer legfőbb előnyei:
- nem tartalmaz gabonát, nem puffaszt

- a biológiailag megfelelő tápanyagok miatt kevesebb vagy zéró allergiás reakció

- a szőrzet fényesebb és puhább lesz

- a kutyánknak a csontot rágniuk kell, így csökken a fogkő vagy ki sem alakul

- a rák kockázata csökkenhet

- a kiskutyák nem nőnek túl gyorsan, így elkerülhető az ízületek problémája

- csökkenő kutyaszag

- a széklet szaga nem lesz kellemetlen, mert nincs gabona, ami rohadna a belekben

- csökkenő rossz szájszag

- a széklet mennyisége csökken, mert az állat fel tudja dolgozni az összetevőket és azok felszívódnak a belekből 

- hasnyálmirigy-problémák csökkennek (alacsony szénhidrát tartalom, és az is zöldség-gyümölcsből)
 
Összességében az állatorvosi költségek csökkennek, a kedvencek egészségesebbek lesznek, és tovább élhetnek!  Az árkülönbség a jó minőségű száraz eledel és a B.A.R.F menük között nem nagy!

Az álltalunk forgalmazott termékek nem csak „prémium” minőségűek, hanem kifejezetten a szuperprémium minőséget képviselik! 

Sajnos a gazdik, sajnos nem feltétlenül tudják kivitelezni napi tennivalóik mellett, hogy saját maguk készítsék el kedvenceiknek a napi ennivalót, friss húsok és zöldségekből.

De nem kell csüggedni, hiszen mint nálunk is az ebFALATnál megtalálhatóak azok a super premium BARF menük, amik a kedvenceink megfelelő táplálásához szükséges, igy a gazdinak csak meg kell rendelnie és kedvencének odaadnia. Igy a kedvencünk garantáltan olyan eledelhez jut, amire szervezetének szüksége van.

Ide kattintva megtudod nézni milyen menükből választhatsz kedvenced számára.

Mi a BARF menü
2019.06.24 11:34
ebFalat

           

Mi is az a B.A.R.F?
 

A B.A.R.F a Biologically Appropriate Raw Food (lefordítva biológiailag megfelelő nyers táplálék) rövidítése. A ragadozók természetes táplálkozását utánozza, vagyis olyan táplálékról szól, amit az állatok a természetben is ennének. A legtöbb állatnak a feldolgozott állateledel nem a legjobb választás, mivel ezek a legtöbb esetben gabonával és tartósítószerekkel vannak tele. A kutyák és macskák nem tudják megemészteni a gabonát, és ha megnézed a legtöbb alacsony vagy közepes kategóriás száraz tápot, annak legnagyobb része gabona

Érdemes megnézni száraz táp után a széklet mennyiségét. A nagy mennyiségű széklet mutatja, hogy az állat nem tudta feldolgozni az összetevőket, és azok csak terhelik az emésztő és kiválasztó rendszert (pl. vesék, hasnyálmirigy) minőségi táplálás nélkül.  Ha nyers etetésre váltasz, a széklet mennyisége hirtelen meglepően kicsi lesz! Ez mutatja, hogy az állat valóban tudja hasznosítani a nyers, feldolgozás, főzés nélküli húst, a pépesített zöldséget és gyümölcsöt, valamint az opcionális (menü függő) csontos részeket. Ahogy ez egy ragadozónál normális. 
 
Csak tedd fel a kérdést magadnak – láttál már kutyát vagy farkast, esetleg macskát vagy oroszlánt a búzamezőn vagy a napraforgó földön, esetleg más gabonamezőn legelni? Illetve gondold végig, az igen értékes állatkerti állatok milyen ennivalót kapnak? Azt eszik, amit a természetben is ennének (az oroszlánok húst és csontot, a zsiráfok friss vagy szárított leveleket és zöldeket) – és nem valamilyen granulált, feldolgozott, főzött ételt, vagy olyan dolgot, amit a természetben nem ennének meg. 
 
A B.A.R.F tehát erről szól: kedvenceinknek a LEGTERMÉSZETESEBB táplálkozást adni, amit az ember biztosíthat. 
 

A B.A.R.F etetési módszer legfőbb előnyei:
- nem tartalmaz gabonát, nem puffaszt

- a biológiailag megfelelő tápanyagok miatt kevesebb vagy zéró allergiás reakció

- a szőrzet fényesebb és puhább lesz

- a kutyánknak a csontot rágniuk kell, így csökken a fogkő vagy ki sem alakul

- a rák kockázata csökkenhet

- a kiskutyák nem nőnek túl gyorsan, így elkerülhető az ízületek problémája

- csökkenő kutyaszag

- a széklet szaga nem lesz kellemetlen, mert nincs gabona, ami rohadna a belekben

- csökkenő rossz szájszag

- a széklet mennyisége csökken, mert az állat fel tudja dolgozni az összetevőket  és azok felszívódnak a belekből 

- hasnyálmirigy-problémák csökkennek (alacsony szénhidrát tartalom, és az is zöldség-gyümölcsből)
 
Összességében az állatorvosi költségek csökkennek, a kedvencek egészségesebbek lesznek, és tovább élhetnek!  Az árkülönbség a jó minőségű száraz eledel és a B.A.R.F menük között nem nagy!

Az álltalunk forgalmazott termékek nem csak „prémium” minőségűek, hanem kifejezetten a szuperprémium minőséget képviselik! 
 
A jó minőség a minőségi alapanyagoknál kezdődik. Éppen ezért  emberi fogyasztásra szánt alapanyagokból készülnek! Húsok, zöldségek és gyümölcsök, mind olyanok, amiket akár mi is elfogyaszthatnánk :) 
 
 
A termékek nem tartalmaznak 3.kategóriás állati melléktermékeket (mint pl. tőgy, pata, csőr, bél, belek stb., vagy rohadó, fogyaszthatatlan zöldség-gyümölcs).  Ezért van a menüknek kellemes, finom illata, mikor a dobozt kinyitod. 

Ide kattintva megnézheted BARF termékeinket.
 
 
Próbáld ki kedvencednél menüinket!

ebFalat az egészséges kedvencekért